Titel: The Passage (ljudbok)
Språk: Engelska
Författare: Justin Cronin
Uppläsare: Scott Brick
Förlag bok: Ballantine Books (2010)
Förlag ljudbok: Random House (2012)
Varning! Texten nedan innehåller spoilers.
Vilken resa. Vilken lång resa. Om jag i korta ordalag skulle försöka beskriva The Passage så skulle jag säga att boken är en blandning av Stephen Kings Pestens tid och TV-serien The Walking Dead men istället för zombies är det vampyrer som gör livet surt för de tappra protagonisterna. En hel del inspiration har säkert även hämtats från Cormac McCarthy’s The Road. The Passage är den första boken i en planerad trilogi (vad annars?) som först berättar historien om den moderna världens undergång och senare om människorna som tvingas överleva i den postapokalyptiska världen efteråt. Den ”enda” rollfigur som är med i båda tidsepokerna är flickan Amy också känd som Flickan från ingenstans (som för övrigt är den svenska titeln på boken).
I en nära framtid experimenterar den amerikanska staten i hemlighet med ett okänt virus hämtat från en boliviansk fladdermus. Experimenten genomförs på tolv dödsdömda fångar och av okänd anledning på den lilla flickan Amy. Fångarna förvandlas sakta men säkert till något som liknar vampyrer medan Amy tycks bara ärva virusets ”goda” egenskaper. Till slut lyckas vampyrerna fly sin fångenskap och katastrofen är ett faktum. Viruset sprider sig blixtsnabbt och över den nordamerikanska kontinenten stormar snart horder av vampyrer fram sökandes efter nya offer att förtära.
Boken hoppar därefter 93 år in i framtiden. I Kalifornien har en koloni upprättats som håller vampyrerna borta om natten med hjälp av gigantiska strålkastare (vampyrerna är som traditionen bör väldigt ljuskänsliga). En dag dyker flickan Amy upp från ingenstans vid kolonin och tas in. Kolonisterna förstår tämligen omgående att Amy är en väldigt speciell flicka och några av dem beslutar sig för att ta reda på var hon kommer ifrån. De beger sig iväg österut mot Colorado utan att veta vad som finns bortanför kolonins skyddande ljus. Det blir en lång resa genom ett postapokalyptisk Amerika med otaliga faror som alla inte kommer att överleva.
Justin Cronin är en skicklig författaren. Han tar sig tid att beskriva de flesta rollfigurer så att de blir mänskliga. Även antagonister beskrivs på detta sätt och det gör att läsaren också förstår händelseförloppet från deras synvinkel. Med andra ord gör de onda inte onda handlingar bara just för att de är onda utan det finns en logisk förklaring till deras till synes vansinniga beteende. Problemet med detta är att boken i vissa partier tappar tempo men det tar oftast inte allt för lång tid innan berättelsen återvänder till det som är intressant.
Trots Cronins skicklighet finns det en sak i boken som irriterar mig. Det är protagonisten Peter Jaxon som i ena ögonblicket agerar som den hjälte han skall vara för att i nästa inte förstå någonting av världen han lever i. Jag kan förstå att i filmer att vissa rollfigurer tillfälligt ”dummas” ner för att folk skall förklara för denna (och samtidigt för publiken) vad det är som händer men detta är inte acceptabelt i en bok. I det senare mediet finns det tillräckligt många andra vägar att gå för att undvika att vissa rollfigurer framstår som dumma genier.
I The Passage återges ett någorlunda realistiskt händelseförlopp över vad som skulle kunna ske om vampyrer började härja och ta över nordamerika. På sätt och vis påminner den om Max Brooks World War Z men är långt ifrån lika byråkratisk. Vi får följa de få överlevande människornas och deras ättlingars kamp att överleva i en mörk värld där de är tillsynes omringande av en livsfarlig och överlägsen fiende. Det är spännande och det som är riktigt bra är att läsaren inte har en aning om vem som kommer att överleva och vem som kommer att dö.
Det finns även ett smygande kristet tema som löper genom boken. Speciellt kan det dras paralleller till berättelsen om Noas ark och syndafloden och det skall bli spännande att se om detta tema kommer att få ett större utrymme i framtiden. Om detta är bra eller dåligt låter jag däremot vara osagt men tanken kittlar mig i alla fall.
Trots sina mindre brister är The Passage i slutändan ändå en riktigt bra bok. Det är en odyssé in i en skrämmande värld där mänskligheten står på randen till total undergång. Samtidigt finns det hopp om en ljusare framtid. Läget är inte så hopplöst som det först tycks vara och med litet tur och en gnutta djärvhet kanske vampyrerna kan besegras. Det återstår att se i de kommande böckerna The Twelve och The City of Mirrors.