fbpx

Allt om Vetenskap
Tema Histora nr 6, 2014

aovth2014nr06En stor artikel om Game of Thrones och ett specialtema om Stormaktstiden. Kan det bli mycket bättre än så här? Allt om Vetenskap Tema Historia avfyrar denna gång den stora kanonen med några av mina riktiga favoritämnen.

I artikeln Game of Thrones: Riktig medeltid möter fantasy skriver Tomas Serholt om varifrån författaren George R.R. Martin hämtat inspiration till sin bokserie Sagan om is och eld. Det visar sig vara allt från Rosornas krig och Hadrianus mur till Djingis Khan och J.R.R. Tolkien. Jag finner det dock litet konstigt att Maurice Druons bokserie The Accursed Kings (på franska: Les Rois Maudits) inte nämns då denna bokserie sägs vara Martins största inspirationskälla. Hur som helst är det väldigt intressant att jämföra verklighetens händelser med de som förekommer i Martins verk. Det lustiga är att de fasansfulla nidingsdåd som utspelar sig i Game of Thrones är betydligt tamare än vad som hände i verkligheten. Talesättet Verkligheten överträffar dikten har aldrig varit sannare än här.

Numrets stora tema handlar om den svenska stormaktstiden, från Gustav II Adolf till Karl XII. På 26 välskrivna sidor av Lars Brander får vi läsa om alla kungar och drottningar som styrde Sverige och om hur adelsmän som Axel Oxienstierna på alla möjliga sätt försökte berika adeln på kungamaktens bekostnad. Detta tog dock slut med Karl XI som på bara några år manövrerade ut riksrådet och införde enväldet i vårt land som på den tiden inte var så avlångt. Det var mer runt och koncentrerade sig runt Östersjön. Som vanligt när det gäller sådana här populärvetenskapliga tidningar så är det stora svepande drag som gäller. Visserligen görs vissa fördjupningar men för det mesta handlar det om historia som var svensk bör veta. Är dina kunskaper i svensk historia knappa rekommenderas detta nummer för dig och för alla som gillar Game of Thrones förstås.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *