fbpx

Ludvig XIV Solkungen

ludvigxiv

Titel: Ludvig XIV Solkungen (ljudbok)
Författare: Herman Linqvist
Uppläsare: Herman Linqvist
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2011), Bonnier Audio (2011)

Många älskar Herman Lindqvist, andra hatar honom. Hur kan det komma sig att det alltid tycks storma kring denne svenske populärhistoriker? Personligen hamnar jag väl någonstans i mitten. Själva poängen med Herman Lindqvist är att han är mer en underhållare än en historiker. Han är en man som kan berätta tusentals skrönor, anekdoter och småtriviala lustigheter men frågan är hur mycket han egentligen vet? När jag lyssnar på Herman Lindqvist biografi om Ludvig XIV Solkungen ger författaren, som själv läser upp sin bok (kudos för det), ett splittrat intryck. I boken kastas vi till höger och vänster i alla möjliga olika ämnen utan att författaren går in på djupet. Det berättas om älskarinnor, krig, intriger, byggnadsprojekt, elände, svält och smärta. Det är underhållande, det måste jag säga, men samtidigt saknar jag en röd tråd genom boken. Sedan förvirrar man sig lätt bland alla franska namn och titlar vilket inte gör det lätt att skilja på de olika personligheterna som kommer och går. Detta kan ju inte den stackars författaren helt klandras för men det är likväl irriterande.

ludvigxivkorsarrhen
Ludvig XIV korsar Rhen av Adam Frans van der Meulen (1672)

Hur var det då att vara Solkung i Frankrike under 1600-talet och tidigt 1700-tal? Ludvig XIV föddes år 1638 på slottet Chateau-Neuf de Saint-Germain-en-Laye på en söndag. Det kan inte ha varit lätt att redan som fyraåring bli krönt till kung av Frankrike och Navarra. Till en början styrdes Ludvig XIV:s rike av kardinal Mazarin som hade fått ärva sin post efter den mer beryktade kardinal Richelieu. Men efter Mazarins död år 1661 bestämmer sig Ludvig för att helt själv styra Frankrike. Han kastade snabbt ut alla höga adelsmän ur det styrande rådet och ersatte dem med män hämtade ur borgarklassen. Detta för att högadeln tidigare hade startat ett inbördeskrig mot kardinal Mazarin och i förlängningen den minderårige kung Ludvigs styre. Från denna stund gick alla beslut genom kungen och det skulle så förbli under hela hans liv. Frankrike drogs snabbt in i otaliga krig och konflikter. Ludvig gick segrande ur krigen och hans rike blev större och mäktigare än något annat land i Europa. Han var centrum för alla sammankomster och han var i sanning frankrikes ljus, en solkung, en människa som nästan betraktades som en gud. Sedan följde ett liv fullt av älskarinnor, jakt, vräkiga fester och byggnadsprojekt. Det mest kända av det sistnämnda är slottet Versailles som först kom att färdigställas efter kungens död. Ludvig gick också under denna tid hårt åt de protestantiska hugenotterna som fick lida svårt under hans styre. När kung Ludvig satte sin egen son på Spaniens tron rubbades maktbalansen i Europa och det Spanska tronföljdskriget (1701-1714) bröt ut. När kriget var över var frankrikes dominans bruten och ärkefienden England seglade upp som ny stormakt. Mot slutet av sitt liv var Ludvig en sjuklig man. Han hade tidigt tappat allt sitt hår och saknade alla tänder. Han dog stillsamt på slottet i Versailles år 1715 och efterträddes av sin sonsonson Ludvig XV.

Den som vill roas av lättsmält historia kommer att gilla denna bok. Den är full av små roliga incidenter och dråpliga händelser. Det märks att Herman Lindqvist är i sitt esse när han får berätta om kungar och drottningar och alla deras märkliga eskapader. Hur mycket som egentligen är sant är dock en helt annan historia.

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *