fbpx
Piratankor på piratskepp som seglar över öppet blått hav.

Boken om Drakar och Demoner

Efter böckerna om Äventyrsspel och Mutant avslutar Fandrake sin trilogi om svensk rollspelshistoria med Boken om Drakar och Demoner. Det är en massiv lunta som inte kommer att lämna någon invigd oberörd.

Om du någonsin haft någon fråga om Sveriges första, största och troligast bästa rollspel så kan du med största sannolikhet finna svaret i Boken om Drakar och Demoner – Berättelser från det största äventyret. Författarduon Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson har grävt djupt, rest långt och troligast mutat en och annan rollspelsräv att ge upp sina hemligheter om tillkomsten av Drakar och Demoner. Från Gary Gygax källare i Lake Geneva till Fria Ligans övertagande av de svenska rollspelens flaggskepp.

Drakar och Demoners regelbok och tidiga illustrationer av Nils Gulliksson.

EN HERKULISK INSATS

Genom åren har man hört rykten om Äventyrsspel i allmänhet och Drakar och Demoner i synnerhet. I boken finns det artiklar om alla möjliga ämnen som har minsta koppling till uppkomsten, de första stapplande stegen, storhetstiden, slutet, återuppståndelsen och framtiden. Hur författarduon lyckats få fram all denna information och sedan artikulerat och presenterat den på ett högst inbjudande sätt övergår mitt ringa förstånd. Denna herkuliska författarinsats är dessutom utsmyckad med både klassiska bilder och tidigare helt okända. Hela intrycket av boken skriker LÄS MIG och tro mig, du kommer inte att bli besviken.

EN NOSTALGITRIPP

Det är lätt att överväldigas av Boken om Drakar och Demoner. Sida upp och sida ner är fylld med intressant läsning och fantastiska bilder och illustrationer. För mig personligen så är detta en nostalgitripp till stora delar av min ungdom. Att växa upp i en avlägsen håla som Boden gjorde att man inte hade så stor uppfattning om vad människorna utanför min rollspelsgrupp tyckte om hobbyn, förutom det lilla man kunde snappa upp ur speltidningen Sinkadus. Denna bok sätter främst fokus för vad spelkonstruktörerna tänkte men den belyser också rollspelens gyllene era som löpte genom 80-talet och en bit in på 90-talet. Det är idag svårt att komma ihåg den optimism som då rådde i västvärlden. Det är därför till stor glädje att läsa denna bok som tar en till en enklare tid, då allt inte var så komplicerad och man såg med tillförsikt på framtiden.

SLUTORD

Det är svårt att precisera vad som är utmärkande med Boken om Drakar och Demoner. Jag har därför ovan använt mig av breda penseldrag för jag tror att boken kommer uppskattas på olika sätt av olika människor. Detta beror nog främst på vilken generation man tillhör och vilken utgåva av Drakar och Demoner man spelade. Jag personligen har inte så mycket över för Chronopia-eran medan andra tycker att den var den bästa. Jag finner sidorna om Drakar och Demoners logotyp fascinerande medan andra bara kommer att skumma igenom texten. Det är det som är så bra med böcker som denna. Det finns något för alla att läsa och tycka om. Denna bok kommer därför i åratal att sprida värme och glädje till alla fans av Drakar och Demoner. Den är ett måste i alla rollspelares bokhylla och om du inte redan äger den är det dags att skaffa sig ett exemplar. Gör det idag för imorgon kan det vara försent.


X

Framsidan för Boken om Drakar och Demoner från Fandrake.

Titel: Drakar och Demoner – Berättelser från det största äventyret
Utgivningsår: 2023
Utgivare: Fandrake
Författare: Orvar Säfström
Författare: Jimmy Wilhelmsson
Omslag: Nils Gullikssson
Köp här: Fandrake

Dela detta inlägg:

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *