Det finns ett gammalt svenskt ordspråk som lyder ”den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge”. Aldrig har det känts mer felaktigt än i detta fall. Det tog nästan tre år efter att kickstartern avslutats tills Kalle och Hobbe-boxen anlände från tryckeriet och varje dags väntan var en ångestfull plåga.
Men väntan är äntligen över. Kalle och Hobbe – Den kompletta samlingen är allt som jag önskade att den skulle vara. Att samlingen är så massiv att det krävdes fyra lyxiga böcker med tillhörande box för att få med allt säger att här har inga kostnader besparats. Jag skall villigt erkänna att jag tidigare bara haft sporadisk kontakt med Kalle och Hobbe genom åren men varje gång denna duo har dykt upp så har det känts som något alldeles extra. När sedan Apart Förlag beslutade att ge ut samtliga strippar med hjälp av kickstarter så var beslutet busenkelt. Det var bara att öppna plånboken och sedan spela ”the waiting game”.
EN TIOÅRIG FRAMGÅNGSSAGA
Bill Wattersson skapade Kalle och Hobbe 1985 och serien har länge ansetts vara den sista stora dagstidningsserien. Kritikerna har rosat serien för dess humor och för att den tilltalar alla målgrupper. Trots den enorma framgången så beslutade Wattersson att sluta publicera serien när den stod på höjden av sin popularitet 1995. I tio år hade Wattsson gett serien sitt allt och innan den började stagnerade och upprepa sig allt för mycket tyckte serieskaparen att det var dags att lägga tecknarpennan på hyllan. Han hade gjort sitt och tiden var inne att njuta av frukterna av allt slit.
För er som inte känner till serien så handlar den om det sexåriga busfröet Kalle och hans sardoniska leksakstiger Hobbe. Kalle ser Hobbe som en livs levande antropomorfisk tiger som kan tala och röra på sig medan alla andra ser honom som ett livlöst uppstoppat kramdjur. Dessa två upplever tillsammans massor av äventyr och har många filosofiska diskussioner. Humorn ligger i Kalles otroliga fantasi där allt är möjligt och kan hända. Han har även många alter egon som rymdmannen Spiff och Häpnadsmannen. När han tar dessa roller talar han om Kalle i tredje person vilket är både stor humor och en smula absurt.
DET INDIREKTA NARRATIVET
Kalle och Hobbe innehåller många strippar med upprepande teman som att duon åker kälke, bygger bisarra snögubbar eller planerar hyss i sin trädkoja. Dessutom gör främst rymdmannen Spiff otaliga framträdanden när han besöker okända planeter där groteska monster huserar. Min favorit är dock den där Kalle inträder rollen som en statistikförare och berättar för sin pappa hur hans opinionssiffror ser ut (i huset) och ger förslag för hur han kan förbättra dem (oftast i form av högre veckopeng, senare läggningstid och avskaffandet av skolgång). Dessa teman bygger ofta på varandra och ger serien flera indirekta narrativ med hög igenkänningsfaktor som man inte hittar i många serier. Ytterligare ett genidrag av Wattersson.
LÄMNADE TIO MILJARDER PÅ BORDET
Att Bill Wattersson är en udda fågel har redan framgått eftersom han lade ner serien efter bara tio år. Att han dessutom förbjöd alla former av handelsvaror som T-shirts, kaffekoppar, animerade filmer med mera kopplade till hans serie har förbluffat många. Hur många miljoner dollar han avstod från genom detta beslut är svårt att avgöra. Men enligt uppgift har Wattersson en förmögenhet på 100 miljoner dollar och i jämförelse har Jim Davis, skaparen av Katten Gustav, 800 miljoner dollar på bankkontot. Tilläggas i detta bör nämnas att serien om Katten Gustav skapades just för att kränga handelsvaror. Jag skulle säga att Wattersson med andra ord vandrade bort från i runda slängar 10 miljarder kronor. Men i gengäld har han hedern i behåll medan Davis mest framstår som en girigbuk, en smart girigbuk som skrattar hela vägen till banken.
X
Titel: Kalle och Hobbe – Den kompletta samlingen
Utgivningsår: 2023
Utgivare: Apart Förlag
Manus & bild: Bill Wattersson
Svensk text: Redaktionen och Anne Thorsell
Köp här: Apart Förlag
X
X
Låt oss avsluta denna recension med min absoluta favorit bland söndagssidorna. Ett stort tack till Apart Förlag som grävde fram denna från sina arkiv så att jag kunde använda den i min recension.