Nej, Primero är inte någon absurd italiensk svordom utan namnet på ett kortspel. På ett forum fick jag frågan vad det var för kortspel som spelades i Djävulens kusk och att jag borde ha skrivit om det i eftertexterna. Att detta inte fanns med i serietidningen beror helt enkelt på att jag aldrig tänkte på det.
Man skulle kunna säga att primero är föregångaren till dagens poker och likt poker finns kortspelet i en rad olika varianter. Kortspelet har sina rötter i det tidiga 1500-talet men om det ursprungligen kom från Italien eller Spanien diskuterar fortfarande de lärda. Även om primeros popularitet dalade kraftigt efter renässansen så levde det vidare i olika varianter runt om i Europa.
Det finns inga bevarade nedskrivna regler för Primero från 1500-talet men ungefär så här i korta ordalag gick det till. Kortspelet spelades med 40 kort (ta bort 8, 9, 10 och jokrar ur kortleken) och 4-6 spelare. Varje spelare får 4 kort i handen och likt poker gäller det att få den bästa kombinationen. Observera att i Primero så räknas ess som ett kort som kommer mellan 5 och 6, alltså inte som 1 eller den högsta valören. De olika händerna från högt till lågt är: Chorus (fyrtal), Fluxus** (färg), Numerus (par eller tretal), Supremus (ess, 6, 7 i samma färg) och Primero (alla kort i olika färg). Därefter satsas det och kort byts i olika omgångar tills någon knackar i bordet och säger Vada (kör). Den som sade Vada gör en sista satsning som någon måste syna. Vill ingen syna handen måste spelaren som är på tur göra det. Sedan visas korten och poäng räknas för de olika spelarnas kombinationer. Poängen är följande: Klädda kort=10p, 2=12p, 3=13p, 4=14p, 5=15p, Ess=16p, 6=18p, 7=21p. Observera att detta betyder att ett par i 7:or (42p) slår tretal i damer (30p). Den med mest poäng vinner potten.
** Jag upptäckte just att jag gjort ett litet försmädligt fel i texten i serietidningen. Jag har skrivit att Heinrich von Stuttenburg har primerohanden Flexus fast den rätta termen är Fluxus.