fbpx

91:an i 30-åriga kriget

91an-01Titel: 91:an i 30-åriga kriget
Författare: Claes Reimerthi
Serietecknare: Gert Lozell
Förlag: Egmont Kärnan AB
Övrigt: Ursprungligen utgiven i serietidningen 91:an år 2002.

Jag trodde att jag aldrig skulle få se dagen då 91:an Karlsson drog ut i fält. Men ack vad jag bedrog mig för det gjorde han redan år 2002 vilket var något som jag helt missade. Nu deltager han inte direkt i några stora fältslag eller dödar någon fiende utan på sant 91:an vis hamnar han som vanligt i komiska trångmål fast denna gång i en historisk kontext. Detta är om inte annat ett intressant försök att liva upp en seriefigur som varit en aning otidsenlig sedan det beslutades om drastiska neddragningar i värnplikten.

Patron Gyllenskalp slår vad med greve von Klaage om att han inom ett år kommer att vara rikare än den sistnämnde. Gyllenskalp tänker åstadkomma denna rikedom genom att ansluta sig till kungens plundrande fälttåg nere på kontinenten under det 30-åriga kriget. Högst ofrivilligt blir (91:an) Karlsson och (87:an) Axelsson inskrivna i Gyllenskalps kompani och tvingas följa med till Tyskland. Efter Slaget vid Breitenfeld (1631) blir Gustav II Adolfs kidnappad av invånarna i staden Immergeld. Karlsson och Axelsson som på lustiga vägar lyckats infiltrera staden visar sig bli monarkens stora hopp om att kunna återvända till den svenska armén och rädda Gyllenskalps heder.

91an-02

ORD
Claes Reimerthi är en gammal räv som skrivit 91:an manus sedan tidigt 90-tal. Eftersom 91:an enligt mig i alla tider har balanserat på gränsen till buskis så är det trevligt att läsa Reimerthis mer seriösa stil. Han använder sig av något som jag brukar kalla för Åke Cato-humor. Det är humor som inte får en att skratta rakt ut men som efter en stunds eftertanke är lika oskyldigt lekfull som finurlig. Eftersom berättelsen använder sig av en rad fiktiva personer och platser och jag inte är någon större expert på 30-åriga kriget så kan jag inte säga hur historiskt korrekt den är. Att svenskarna slogs mot den Katolska ligan vid Breitenfeld är dock sant, två gånger till på köpet. Jag kan bara säga att jag tycker att Reimerthi har lyckats bra i sin överflyttning av 91:an tillbaka till 1600-talet. Kontexten är annorlunda men dråpligheterna desamma.

BILD
Om Reimerthi är en gammal räv vad skall man då säga om Gert Lozell som tecknat och skrivit 91:an sedan 1987, erfaren räv? Av alla 91:ans tecknare är nog Lozell en av mina favoriter, visst finns det andra som gjort tillfälliga stordåd men jag tror ingen har så konstant levererat på samma höga nivå. Av vad jag förstår är Lozell ytterst noggrann av sig och detta i kombination med att han kan sitt hantverk bidrager till en helgjuten tecknarinsats. Jag älskar hur han får till minspelet på de olika seriefigurerna och hur elegant sammansättningen av bildrutorna är på hans sidor. De många små detaljerna är en fröjd för ögat att skåda.

SLUTORD
Jag tyckte att 30-åriga kriget var en trevlig läsning och det är extra kul att se 91:an i en längre berättelse. Jag har minst sagt inte varit en frekvent 91:an läsare det senaste decenniet men under min uppväxt var serietidningen en del av vardagen. Detta album tog mig således tillbaka till en svunnen ungdom och bara det ger ett plus i min bok. Förutom själva serien innehåller albumet även några faktasidor om 30-åriga kriget och Slaget vid Breitenfeld. Jag applåderar givetvis detta initiativ att förbättra historiekunskaperna hos det svenska folket. I helhet är albumet ett gedigen produkt som alla serieälskare bör ha i sin samling.

Dela detta inlägg:

Facebook

2 svar

  1. Är det vår tids 91:an som i en dröm eller via tidsmaskin hamnat i det skånska kriget eller handlar det om dennes anfader?

    1. Egentligen så är det överste Gyllenskalp som läser ur en förfaders dagbok från 30-åriga kriget. Detta i sin tur verkar vara ett alternativt universum där 91:an, 87:an, Elvira, Furir Revär och alla andra seriefigurer levde på 1600-talet istället för i nutid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *